Szkolenia
Wyświetlanie 1–12 z 16 wyników
-
Badanie składu ciała w praktyce dietetyka
299,00złBadanie składu ciała jest kluczowe w ocenie skuteczności diety – niezależnie od bezpośredniego celu diety: odchudzania, budowy masy mięśniowej, leczenia, czy poprawy wydolności. Jednocześnie analiza składu ciała wymaga odpowiedniego sprzętu i umiejętności. W tym szkoleniu przybliżmy, jakie są dostępne metody składu ciała, jak dobrać odpowiednie urządzenie oraz jak prawidłowo przeprowadzić pomiar przy pomocy analizatora BIA oraz fałdomierzy. Opowiemy też, jakie są zasady działania dostępnych metod analizy składu ciała oraz jakie są przyczyny błędów w czasie pomiarów, przygotowania do badań i podczas interpretacji wyników.
Dodaj do koszyka -
Białka – z czym to się je?
49,00złBiałka to bez wątpienia najważniejszy składnik diety. Białko skupia mnóstwo uwagi dietetyków, trenerów, lekarzy, naukowców i samych pacjentów. Nic dziwnego – w końcu białko buduje każdą żywą komórkę. Jego niedobór może doprowadzić do ciężkich chorób, a suboptymalna podaż może utrudnić regenerację po treningu. Również nadmiar białka jest szkodliwy, dlatego warto wiedzieć, jaka jest jego optymalna dawka, skąd je czerpać i jak rozkładać w ciągu dnia. Na te pytania oraz wiele innych, znajdziesz odpowiedź w tym wykładzie.
Wykład prowadzi dr Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Bilansowanie diet wegetariańskich – szkolenie
349,00złSzkolenie obejmuje tematykę bilansowania diet wegetariańskich, w tym diety wegańskiej. Jest to 8 lekcji, łącznie 7 godzin materiału wideo oraz notatki i dodatkowe pliki. Ze szkolenia dowiesz się o założeniach diet roślinnych i ich wpływie na zdrowie, bilansowaniu składników mineralnych i witamin, źródłach oraz znaczeniu poszczególnych makroskładników. Zostaną też poruszone kwestie kontrowersyjne oraz praktyczne, wraz z gotowaniem. Szkolenie jest poparte aktualną literaturą naukową, która jest udostępniona uczestnikom.
Szkolenie prowadzi dr Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka
499,00złJednym z wyzwań stojącym przed dietetykiem jest znajomość badań laboratoryjnych i podejmowanie na ich podstawie decyzji związanych z bilansowaniem diety pacjenta. W tym szkoleniu dowiesz się do czego służą poszczególne badania krwi i moczu, jak wyglądają wartości referencyjne oraz co oznaczają odchylenia od normy.
Szkolenie prowadzi dr Anna Dittfeld – lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Jedna z niewielu osób w Polsce będąca jednocześnie lekarzem i dietetykiem.
Dodaj do koszyka -
Dietoterapia w insulinooporności – szkolenie
499,00złZagadnienie insulinooporności budzi duże zainteresowanie wśród pacjentów, lekarzy i dietetyków. Wspólne szkolenie Tadeusza Sowińskiego i Damiana Parola szczegółowo omawia kwestie związane z powstawaniem insulinooporności oraz metodami jej kontroli i terapii od strony dietetycznej. W czasie 7 h materiałów wideo dowiesz się, jak powinna wyglądać podaż makroskładników oraz że nawet kolejność produktów jedzonych w czasie posiłku może mieć znaczenie. Ponadto wyjaśnione zostaną mechanizmy powstawania insulinooporności związane z mikrobiomem jelitowym, stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym, lipotoksycznością i „przeładowaniem energetycznym” ustroju. Wszystko to w przystępnej formie dydaktycznej, łączącej wysoki poziom merytoryczny z nierównej jakości humorem.
Dodaj do koszyka -
Etyka i bezpieczeństwo a skuteczność w zawodzie dietetyka
49,00złDietetyk należy do grupy zawodów medycznych, co oznacza, że na dietetykach ciąży odpowiedzialność zawodowa, a dietetycy muszą postępować zgodnie z najlepszym interesem pacjenta orz aktualną wiedzą medyczną. Jednocześnie pacjenci rozliczają dietetyków z efektów współpracy i niekiedy oczekują rozpisania diety, która może nie być dla nich korzystna. Przykładem tego typu diet są różnego rodzaju diety niskokaloryczne czy posty owocowo-warzywne. Jak się zachować w tego typu sytuacjach podpowiada doświadczony dietetyk – dr Magdalena Superson
Dodaj do koszyka -
Kontrola łaknienia – poznaj strategie hamujące głód
599,00złCo jeść, żeby nie być głodnym? To pytanie spędza sen z powiem wielu osobom. Nic dziwnego! Głód jest silnym stresorem i położył niejedną dietę. W tym szkoleniu nauczymy Cię, co jeść i robić, żeby zminimalizować uczucie głodu, nawet w czasie niskokalorycznej diety. Przedstawimy dietetyczne i pozadietetyczne strategie wpływania na hormony sytości i głodu, dzięki którym skończysz z wiecznym podjadaniem i wciśniesz się w ubrania o 2 rozmiary mniejsze!
Szkolenie prowadzą Arkadiusz Matras i Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Pakiet: Żywienie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych
699,00złCo jeść na trasie? Ile sodu powinni spożywać wytrzymałościowcy? Czy przewodnienie jest równie groźne jak odwodnienie? Lepszym paliwem dla sportowca są tłuszcze czy węglowodany? Jak zapobiegać problemom żołądkowo-jelitowym na trasie? Odpowiedzi na te pytania i wiele innych, znajdziesz w tym szkoleniu. „Żywienie w sportach wytrzymałościowych” to 12 godzin nagrań wideo, przegotowanych w oparciu o doświadczenia praktyków oraz solidną wiedzę naukową.
Suplementacja jest wisienką na torcie w żywieniu sportowców. Suplementy dobrane w odpowiedni sposób mogą istotnie wpłynąć na wydolność sportowców. Jednak dobrane niewłaściwie będą niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy oraz mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie zawodnika i narazić na konsekwencje związane z przepisami antydopingowymi. W tym szkoleniu przedstawimy informacje na temat tego, jak dobrać skuteczną i bezpieczną suplementację.
Szkolenie prowadzą Łukasz Jaśkiewicz, Bartłomiej Pomorski i Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Psychologia dla dietetyka
599,00złKurs Psychologia dla dietetyka da Ci wszystkie niezbędne narzędzia psychologiczne kluczowe w pracy dietetyka z pacjentem. Dowiesz się, jakie pytania zadawać i jak rozmawiać z podopiecznym, aby przeprowadzić go przez proces zmiany. Dzięki temu pomożesz pacjentom osiągać ich cele, a Ty sam unikniesz przerywania współprac w połowie.
Dodaj do koszyka
Szkolenie prowadzi Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk -
Racjonalne odchudzanie
Promocja!599,00zł499,00złRedukcja masy ciała i tkanki tłuszczowej to jedna z najczęściej przeprowadzanych interwencji żywieniowych. Trudno się dziwić, nadwaga i otyłość są rosnącym problemem cywilizacyjnym. Na szczęście istnieją metody skutecznego i racjonalnego odchudzania, które pozwalają przeprowadzić i kontrolować ten proces tak, żeby odchudzanie było racjonalne i bezpieczne.
W celu racjonalnego odchudzania potrzebne jest zrozumienie mechanizmów fizjologicznych następujących w momencie nabierania oraz utraty masy ciała, tak jak i mechanizmów psychologicznych oraz hormonalnych im towarzyszących.
Szkolenie prowadzą Tadeusz Sowiński i Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Suplementacja w sportach wytrzymałościowych
199,00złSuplementacja jest wisienką na torcie w żywieniu sportowców. Suplementy dobrane w odpowiedni sposób mogą istotnie wpłynąć na wydolność sportowców. Jednak dobrane niewłaściwie będą niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy oraz mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie zawodnika i narazić na konsekwencje związane z przepisami antydopingowymi. W tym szkoleniu przedstawimy informacje na temat tego, jak dobrać skuteczną i bezpieczną suplementację.
Szkolenie prowadzą Łukasz Jaśkiewicz, Bartłomiej Pomorski i Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Tłuszcze – z czym to się je?
Promocja!49,00zł0,00złTłuszcze to jeden z najbardziej złożonych składników naszej diety i jednocześnie budzący najwięcej emocji. Ten wykład pomoże Ci zrozumieć ich rolę w diecie oraz dostosować podaż do konkretnej osoby. Rozwieje też kilka mitów i nieporozumień związanych z tłuszczami, ich budową i nazewnictwem. Wykład obejmuje 70 minut materiału wideo, paczkę bonusowych plików oraz dostęp do zamkniętej grupy dyskusyjnej. Dostęp do tego wykładu jest obecnie bezpłatny.
Wykład prowadzi dr Damian Parol
Dodaj do koszyka
Wyświetlanie 1–12 z 16 wyników