Szkolenia
Wyświetlanie 1–12 z 32 wyników
-
Alergia pokarmowa u dzieci
449,00złAlergie pokarmowe stanowią spore wyzwanie dla rodziców i specjalistów z nimi współpracującymi. Jednocześnie coraz więcej rodziców szuka pomocy u dietetyka. W tym szkoleniu Nina Wojtyra opowiada o tym, jak powinna przebiegać współpraca z rodzicami alergika. Dowiesz się z niego m.in. na czym polega diagnostyka alergii pokarmowych, jak współpracować w zespole z innymi ekspertami i na czym polega dieta eliminacyjna oraz rotacyjna.
Dodaj do koszyka -
Badanie składu ciała w praktyce dietetyka
299,00złBadanie składu ciała jest kluczowe w ocenie skuteczności diety – niezależnie od bezpośredniego celu diety: odchudzania, budowy masy mięśniowej, leczenia, czy poprawy wydolności. Jednocześnie analiza składu ciała wymaga odpowiedniego sprzętu i umiejętności. W tym szkoleniu przybliżmy, jakie są dostępne metody składu ciała, jak dobrać odpowiednie urządzenie oraz jak prawidłowo przeprowadzić pomiar przy pomocy analizatora BIA oraz fałdomierzy. Opowiemy też, jakie są zasady działania dostępnych metod analizy składu ciała oraz jakie są przyczyny błędów w czasie pomiarów, przygotowania do badań i podczas interpretacji wyników.
Dodaj do koszyka -
Białka – z czym to się je?
49,00złBiałka to bez wątpienia najważniejszy składnik diety. Białko skupia mnóstwo uwagi dietetyków, trenerów, lekarzy, naukowców i samych pacjentów. Nic dziwnego – w końcu białko buduje każdą żywą komórkę. Jego niedobór może doprowadzić do ciężkich chorób, a suboptymalna podaż może utrudnić regenerację po treningu. Również nadmiar białka jest szkodliwy, dlatego warto wiedzieć, jaka jest jego optymalna dawka, skąd je czerpać i jak rozkładać w ciągu dnia. Na te pytania oraz wiele innych, znajdziesz odpowiedź w tym wykładzie.
Wykład prowadzi dr Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Bilansowanie diet wegetariańskich – szkolenie
349,00złSzkolenie obejmuje tematykę bilansowania diet wegetariańskich, w tym diety wegańskiej. Jest to 8 lekcji, łącznie 7 godzin materiału wideo oraz notatki i dodatkowe pliki. Ze szkolenia dowiesz się o założeniach diet roślinnych i ich wpływie na zdrowie, bilansowaniu składników mineralnych i witamin, źródłach oraz znaczeniu poszczególnych makroskładników. Zostaną też poruszone kwestie kontrowersyjne oraz praktyczne, wraz z gotowaniem. Szkolenie jest poparte aktualną literaturą naukową, która jest udostępniona uczestnikom.
Szkolenie prowadzi dr Damian Parol
Dodaj do koszyka -
Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej
599,00złNiepłodność jest rosnącym problemem zachodnich społeczeństw. Przyczyn problemów z płodnością jest wiele, ale niektóre z nich wynikają z diety i stylu życia. W około 30% przypadków przyczyna niepowodzeń w staraniu się o dziecko leży w zdrowiu kobiety i bardzo dużo zależy od stylu życia oraz diety. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u kobiet.
Dodaj do koszyka -
Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej
299,00złMężczyźni bywają określani jako „złodzieje płodności” to dlatego, że bardzo często ich problemy ze zdrowiem są pomijane w czasie leczenie niepłodności co znacznie utrudnia i wydłuża starania się pary o dziecko. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u mężczyzn.
Dodaj do koszyka -
Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka
499,00złJednym z wyzwań stojącym przed dietetykiem jest znajomość badań laboratoryjnych i podejmowanie na ich podstawie decyzji związanych z bilansowaniem diety pacjenta. W tym szkoleniu dowiesz się do czego służą poszczególne badania krwi i moczu, jak wyglądają wartości referencyjne oraz co oznaczają odchylenia od normy.
Szkolenie prowadzi dr Anna Dittfeld – lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Jedna z niewielu osób w Polsce będąca jednocześnie lekarzem i dietetykiem.
Dodaj do koszyka -
Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto
199,00złProblemy z funkcjonowaniem tarczycy dotykają nawet 20% populacji, a pacjenci bardzo często szukają pomocy dietetyka. Bardzo słusznie, ponieważ choroby tarczycy często mają związek z nadwagą i chorobami metabolicznymi oraz innymi chorobami związanymi z układem pokarmowym. Jednocześnie Internet pełen jest mitów i przekłamań na temat diety w niedoczynności tarczycy. Dodatkowa kwestią jest interakcja leków z żywnością, która odgrywa szczególną rolę w dietoterapii chorób tarczycy.
Szkolenie prowadzi Małgorzata Słoma-Krześlak
Dodaj do koszyka -
Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej
99,00złDna moczanowa oraz podwyższone stężenie kwasu moczowego (hiperurykemia) bardzo często występują u pacjentów i są przyczyną dolegliwości bólowych. Sama hiperurykemia zwiększa też ryzyko chorób serca. Na szczęście dobrze zaplanowana dieta może skutecznie obniżać stężenie kwasu moczowego. W tym wykładzie dr Damian Parol opowie o tym, jaką taką dietę przygotować i jak nie nabierać się na popularne mity związane z tą chorobą.
Dodaj do koszyka -
Dietoterapia w insulinooporności – szkolenie
499,00złZagadnienie insulinooporności budzi duże zainteresowanie wśród pacjentów, lekarzy i dietetyków. Wspólne szkolenie Tadeusza Sowińskiego i Damiana Parola szczegółowo omawia kwestie związane z powstawaniem insulinooporności oraz metodami jej kontroli i terapii od strony dietetycznej. W czasie 7 h materiałów wideo dowiesz się, jak powinna wyglądać podaż makroskładników oraz że nawet kolejność produktów jedzonych w czasie posiłku może mieć znaczenie. Ponadto wyjaśnione zostaną mechanizmy powstawania insulinooporności związane z mikrobiomem jelitowym, stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym, lipotoksycznością i „przeładowaniem energetycznym” ustroju. Wszystko to w przystępnej formie dydaktycznej, łączącej wysoki poziom merytoryczny z nierównej jakości humorem.
Dodaj do koszyka -
Efektywny sen w praktyce
299,00złCzy tego chcemy czy nie – sen jest kluczowym aspektem naszego życia. Regeneracja nocna zapewnia nam optymalną formę sportową, efektywność w pracy oraz ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więcej – może zmieniać decyzje o tym to co i ile jemy. W tym szkoleniu Paweł Szewczyk opowiada to tym jak nasze zachowania wpływają na jakość i ilość naszego snu, jak sen wpływa na nasze życie oraz co możemy zrobić, żeby się znakomicie wysypiać każdej nocy.
Dodaj do koszyka -
Etyka i bezpieczeństwo a skuteczność w zawodzie dietetyka
49,00złDietetyk należy do grupy zawodów medycznych, co oznacza, że na dietetykach ciąży odpowiedzialność zawodowa, a dietetycy muszą postępować zgodnie z najlepszym interesem pacjenta orz aktualną wiedzą medyczną. Jednocześnie pacjenci rozliczają dietetyków z efektów współpracy i niekiedy oczekują rozpisania diety, która może nie być dla nich korzystna. Przykładem tego typu diet są różnego rodzaju diety niskokaloryczne czy posty owocowo-warzywne. Jak się zachować w tego typu sytuacjach podpowiada doświadczony dietetyk – dr Magdalena Superson
Dodaj do koszyka
Wyświetlanie 1–12 z 32 wyników