Kategoria: Szkolenia

  • Pakiet: Interakcje leków z żywnością oraz Wpływ leków na masę ciała

    Leki mogą wchodzić w liczne interakcje z żywnością, a zależności te mają istotny wpływ na przebieg leczenia. Konsekwencją farmakoterapii może być też spadek lub wzrost masy ciała. Z tego pakietu szkoleń dowiesz się o najważniejszych zależnościach między przyjmowanymi lekami, a dietą

    Szczegóły

    Dostępne

    379,00
  • Wpływ leków na masę ciała

    Jednym ze skutków ubocznych przyjmowania leków mogą być zmiany w masie ciała – zarówno jej wzrost, jak i spadek. Istnieją też leki, których głównym celem jest wywołanie zmiany wagi, szczególnie jej spadku. Jednocześnie temat ten jest pełen mitów, uproszczeń i niedopowiedzeń.

    Przygotowaliśmy dla Was godzinny materiał, w którym dr Magdalena Obrzut wyjaśnia zależności między farmakoterapią a tyciem i chudnięciem.

    Szczegóły

    Dostępne

    149,00
  • Interakcja leków z żywnością

    Leki wchodzą w liczne interakcje z żywnością, a interakcje te mają istotny wpływ na stan zdrowia pacjentów oraz skuteczność leczenia. Niestety nie wszystkie zależności tego typu są dobrze znane i właściwie rozumiane. Celem tego szkolenia jest przekazanie usystematyzowanej wiedzy na ten temat. Szkolenie prowadzi doktor nauk farmaceutycznych Magdalena Obrzut, znana też jako dr Hashi.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Podstawy dietetyki sportowej

    Na temat dietetyki sportowej pisze się obszerne podręczniki, a każdego roku ukazuje się tysiące badań z tej dziedziny. Nie jest trudno się w tym pogubić i ugrzęznąć w detalach. Jednak podstawy dietetyki sportowej nie są aż tak trudne, jak się wydaje. To szkolenie zostało przygotowane z myślą o osobach, które chcą zacząć uczyć się lub praktykować dietetykę sportową i szukają punktu, od którego mogą zacząć. Dlatego nastawione jest na przekazanie najważniejszych i najbardziej przydatnych informacji związanych z żywieniem w sporcie.

    Szkolenie prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    399,00
  • Pakiet: Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej i męskiej

    W tym pakiecie znajdziesz dwa szkolenia: Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej oraz Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej prowadzone przez Dominikę i Jana Tomaszewskich.

    Niepłodność jest rosnącym problemem zachodnich społeczeństw. Przyczyn problemów z płodnością jest wiele, ale niektóre z nich wynikają z diety i stylu życia. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u kobiet i mężczyzn.

    Szczegóły

    Dostępne

    799,00
  • Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej

    Niepłodność jest rosnącym problemem zachodnich społeczeństw. Przyczyn problemów z płodnością jest wiele, ale niektóre z nich wynikają z diety i stylu życia. W około 30% przypadków przyczyna niepowodzeń w staraniu się o dziecko leży w zdrowiu kobiety i bardzo dużo zależy od stylu życia oraz diety. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u kobiet.

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej

    Mężczyźni bywają określani jako „złodzieje płodności” to dlatego, że bardzo często ich problemy ze zdrowiem są pomijane w czasie leczenie niepłodności co znacznie utrudnia i wydłuża starania się pary o dziecko. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u mężczyzn.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Wybór analizatora BIA w praktyce – webinar

    Wybór analizatora składu ciała typu BIA to poważna decyzja i często ogromny stres. W tym webinarze przedstawiamy porównanie analizatorów wszystkich dostępnych marek wraz z narzędziem, które pozwoli wybrać Ci urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb i budżetu.

    Podczas webinaru na żywo dr Magdalena Superson i dr Damian Parol wytłumaczą, na co zwracać uwagę kupując analizator składu ciała do swojego gabinetu.

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Wsparcie żywieniowe w piłce nożnej

    Piłka nożna jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie i prawdopodobnie najpopularniejszym sportem w Polsce – zarówno jeśli chodzi o ilość kibiców, jak i samych zawodników. Poza treningami, na skuteczność zawodnika na boisku wypływa również sposób żywienia. W tym szkoleniu Marcin Jackowiak, w oparciu o swoje doświadczenie praktycznie i dowody naukowe, przedstawia jak wspierać żywieniowo piłkarzy i piłkarki, żeby umożliwić im wejście na kolejny poziom.

    Szczegóły

    Dostępne

    399,00
  • Efektywny sen w praktyce

    Czy tego chcemy czy nie – sen jest kluczowym aspektem naszego życia. Regeneracja nocna zapewnia nam optymalną formę sportową, efektywność w pracy oraz ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więcej – może zmieniać decyzje o tym to co i ile jemy. W tym szkoleniu Paweł Szewczyk opowiada to tym jak nasze zachowania wpływają na jakość i ilość naszego snu, jak sen wpływa na nasze życie oraz co możemy zrobić, żeby się znakomicie wysypiać każdej nocy.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej

    Dna moczanowa oraz podwyższone stężenie kwasu moczowego (hiperurykemia) bardzo często występują u pacjentów i są przyczyną dolegliwości bólowych. Sama hiperurykemia zwiększa też ryzyko chorób serca. Na szczęście dobrze zaplanowana dieta może skutecznie obniżać stężenie kwasu moczowego. W tym wykładzie dr Damian Parol opowie o tym, jaką taką dietę przygotować i jak nie nabierać się na popularne mity związane z tą chorobą.

    Szczegóły

    Dostępne

    99,00
  • Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto

    Problemy z funkcjonowaniem tarczycy dotykają nawet 20% populacji, a pacjenci bardzo często szukają pomocy dietetyka. Bardzo słusznie, ponieważ choroby tarczycy często mają związek z nadwagą i chorobami metabolicznymi oraz innymi chorobami związanymi z układem pokarmowym. Jednocześnie Internet pełen jest mitów i przekłamań na temat diety w niedoczynności tarczycy. Dodatkowa kwestią jest interakcja leków z żywnością, która odgrywa szczególną rolę w dietoterapii chorób tarczycy.

    Szkolenie prowadzi Małgorzata Słoma-Krześlak

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Alergia pokarmowa u dzieci

    Alergie pokarmowe stanowią spore wyzwanie dla rodziców i specjalistów z nimi współpracującymi. Jednocześnie coraz więcej rodziców szuka pomocy u dietetyka. W tym szkoleniu Nina Wojtyra opowiada o tym, jak powinna przebiegać współpraca z rodzicami alergika. Dowiesz się z niego m.in. na czym polega diagnostyka alergii pokarmowych, jak współpracować w zespole z innymi ekspertami i na czym polega dieta eliminacyjna oraz rotacyjna.

    Szczegóły

    Dostępne

    449,00
  • Hipoglikemia reaktywna – postępowanie dietetyczne

    Wahania cukru we krwi towarzyszą nam wszystkim. Jednak u niektórych z nas są one drastyczne i utrudniają codziennie funkcjonowanie. Jeśli doświadczasz gwałtownego pogorszenia samopoczucia po posiłkach, to możliwe, że są one związane z hipoglikemią reaktywną.

    Bywa określana jako przypadłość XXI wieku. Często towarzyszy młodym, aktywnym i szczupłym osobom. Jednak ma ona wiele obliczy i różne przyczyny. Może też być objawem PCOS lub wczesnym etapem cukrzycy typu 2. Rozumienie tych zagadnień pozwala dobrać odpowiednie strategie dietetyczne i okiełznać spadki glukozy we krwi.

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    99,00
  • Pakiet: Żywienie kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią oraz Rozszerzanie diety niemowląt

    W tym pakiecie znajdziesz dwa szkolnie: Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz Rozszerzanie diety niemowląt prowadzone przez Małgorzatę Jackowską.

    Sposób odżywiania w czasie ciąży i karmienia piersią, a później żywienie niemowląt wymaga szczegółowego omówienia i jest bardzo ważnym okresemżyciu całej rodziny. Nie są to też tematy wolne od kontrowersji i mitów, często przekazywanych przez starsze pokolenia, znajomych, ale też specjalistów. Najważniejsze z nich zostają omówione w szkoleniach, na które składa się ten pakiet.

    Szczegóły

    Dostępne

    699,00
  • Rozszerzanie diety niemowląt

    Rozszerzanie diety niemowlęcia to ważny element programowania żywieniowego, nauki jedzenia. Jednocześnie jest to ważne wydarzenie w życiu dziecka, a często całej rodziny. Często okazuje się, że potrzebne jest zdobycie nowej wiedzy i umiejętności, a dbanie o dobre żywienie dziecka wymaga cierpliwości i czasu. Na dodatek informacji o żywieniu niemowląt jest bardzo dużo, ale przeplatają się one z wieloma mitami, przeterminowanymi zaleceniami, są niepraktyczne lub sprzeczne ze sobą.

    Prowadząca to szkolenie – Małgorzata Jackowska porządkuje informacje na temat rozszerzania diety niemowląt w oparciu o wiarygodne źródła, własne doświadczenia i wieloletnią praktykę pracy z młodymi rodzicami.

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Psychologia dla dietetyka

    Kurs Psychologia dla dietetyka da Ci wszystkie niezbędne narzędzia psychologiczne kluczowe w pracy dietetyka z pacjentem. Dowiesz się, jakie pytania zadawać i jak rozmawiać z podopiecznym, aby przeprowadzić go przez proces zmiany. Dzięki temu pomożesz pacjentom osiągać ich cele, a Ty sam unikniesz przerywania współprac w połowie.
    Szkolenie prowadzi Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Etyka i bezpieczeństwo a skuteczność w zawodzie dietetyka

    Dietetyk należy do grupy zawodów medycznych, co oznacza, że na dietetykach ciąży odpowiedzialność zawodowa, a dietetycy muszą postępować zgodnie z najlepszym interesem pacjenta orz aktualną wiedzą medyczną. Jednocześnie pacjenci rozliczają dietetyków z efektów współpracy i niekiedy oczekują rozpisania diety, która może nie być dla nich korzystna. Przykładem tego typu diet są różnego rodzaju diety niskokaloryczne czy posty owocowo-warzywne. Jak się zachować w tego typu sytuacjach podpowiada doświadczony dietetyk – dr Magdalena Superson

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Racjonalne odchudzanie

    Redukcja masy ciała i tkanki tłuszczowej to jedna z najczęściej przeprowadzanych interwencji żywieniowych. Trudno się dziwić, nadwaga i otyłość są rosnącym problemem cywilizacyjnym. Na szczęście istnieją metody skutecznego i racjonalnego odchudzania, które pozwalają przeprowadzić i kontrolować ten proces tak, żeby odchudzanie było racjonalne i bezpieczne.  

    W celu racjonalnego odchudzania potrzebne jest zrozumienie mechanizmów fizjologicznych następujących w momencie nabierania oraz utraty masy ciała, tak jak i mechanizmów psychologicznych oraz hormonalnych im towarzyszących.

    Szkolenie prowadzą Tadeusz Sowiński i Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka

    Jednym z wyzwań stojącym przed dietetykiem jest znajomość badań laboratoryjnych i podejmowanie na ich podstawie decyzji związanych z bilansowaniem diety pacjenta. W tym szkoleniu dowiesz się do czego służą poszczególne badania krwi i moczu, jak wyglądają wartości referencyjne oraz co oznaczają odchylenia od normy. 

    Szkolenie prowadzi dr Anna Dittfeld – lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Jedna z niewielu osób w Polsce będąca jednocześnie lekarzem i dietetykiem.

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00
  • Węglowodany – z czym to się je?

    Węglowodany to główny składnik energetyczny, a produkty węglowodanowe stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Jednak nadal budzą one kontrowersję i niektórzy „boją się” węglowodanów. Czy carbofobia jest uzasadniona?

    To szkolenie pomoże Ci zrozumieć, czym są węglowodany, czym się różnią ich źródła, jak są metabolizowane oraz jak bilansować ich ilość w diecie. Ten materiał to nie tylko sprawdzona wiedza, ale także mnóstwo grafik i schematów pomagających przyswoić informacje.

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Białka – z czym to się je?

    Białka to bez wątpienia najważniejszy składnik diety. Białko skupia mnóstwo uwagi dietetyków, trenerów, lekarzy, naukowców i samych pacjentów. Nic dziwnego – w końcu białko buduje każdą żywą komórkę. Jego niedobór może doprowadzić do ciężkich chorób, a suboptymalna podaż może utrudnić regenerację po treningu. Również nadmiar białka jest szkodliwy, dlatego warto wiedzieć, jaka jest jego optymalna dawka, skąd je czerpać i jak rozkładać w ciągu dnia. Na te pytania oraz wiele innych, znajdziesz odpowiedź w tym wykładzie.

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Badanie składu ciała w praktyce dietetyka

    Badanie składu ciała jest kluczowe w ocenie skuteczności diety – niezależnie od bezpośredniego celu diety: odchudzania, budowy masy mięśniowej, leczenia, czy poprawy wydolności. Jednocześnie analiza składu ciała wymaga odpowiedniego sprzętu i umiejętności. W tym szkoleniu przybliżmy, jakie są dostępne metody składu ciała, jak dobrać odpowiednie urządzenie oraz jak prawidłowo przeprowadzić pomiar przy pomocy analizatora BIA oraz fałdomierzy. Opowiemy też, jakie są zasady działania dostępnych metod analizy składu ciała oraz jakie są przyczyny błędów w czasie pomiarów, przygotowania do badań i podczas interpretacji wyników.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Żywienie kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią

    Ciąża i laktacja to szczególny czas w życiu kobiety, a sposób odżywiania w tym okresie rzutuje zarówno na zdrowie matki jak i dziecka. Jednocześnie w okresie tym wszyscy chcą dawać „dobre rady” i nakłaniają młodą lub przyszłą mamę do przestrzegania szeregu skomplikowanych zaleceń. Czasem szkodliwych, czasem niepotrzebnych. Ten kurs powstał po to, żeby usystematyzować rzetelną i wolną od mitów wiedzę na temat prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i karmiących piersią.

    Szkolenie prowadzi Małgorzata Jackowska 

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00
  • Witamina D i K w detalach

    Witamina D i K są przedmiotem licznych dyskusji i kontrowersji. Wykład ten przygotowany jest w celu lepszego zrozumienia tych witamin. Ich wpływu na zdrowie, metabolizm, wzajemne oddziaływanie i badanie statusu odżywienia. Z tego wykładu dowiesz się o znaczeniu witaminy D i K, rekomendowanych dawkach i czy ich łączenie w czasie suplementacji jest konieczne.

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Pakiet: Żywienie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych

    Co jeść na trasie? Ile sodu powinni spożywać wytrzymałościowcy? Czy przewodnienie jest równie groźne jak odwodnienie? Lepszym paliwem dla sportowca są tłuszcze czy węglowodany? Jak zapobiegać problemom żołądkowo-jelitowym na trasie? Odpowiedzi na te pytania i wiele innych, znajdziesz w tym szkoleniu. „Żywienie w sportach wytrzymałościowych” to 12 godzin nagrań wideo, przegotowanych w oparciu o doświadczenia praktyków oraz solidną wiedzę naukową.

    Suplementacja jest wisienką na torcie w żywieniu sportowców. Suplementy dobrane w odpowiedni sposób mogą istotnie wpłynąć na wydolność sportowców. Jednak dobrane niewłaściwie będą niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy oraz mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie zawodnika i narazić na konsekwencje związane z przepisami antydopingowymi. W tym szkoleniu przedstawimy informacje na temat tego, jak dobrać skuteczną i bezpieczną suplementację.

    Szkolenie prowadzą Łukasz Jaśkiewicz, Bartłomiej Pomorski i Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    699,00
  • Suplementacja w sportach wytrzymałościowych

    Suplementacja jest wisienką na torcie w żywieniu sportowców. Suplementy dobrane w odpowiedni sposób mogą istotnie wpłynąć na wydolność sportowców. Jednak dobrane niewłaściwie będą niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy oraz mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie zawodnika i narazić na konsekwencje związane z przepisami antydopingowymi. W tym szkoleniu przedstawimy informacje na temat tego, jak dobrać skuteczną i bezpieczną suplementację.

    Szkolenie prowadzą Łukasz Jaśkiewicz, Bartłomiej Pomorski i Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Żywienie w sportach wytrzymałościowych

    Co jeść na trasie? Ile sodu powinni spożywać wytrzymałościowcy? Czy przewodnienie jest równie groźne jak odwodnienie? Lepszym paliwem dla sportowca są tłuszcze czy węglowodany? Jak zapobiegać problemom żołądkowo-jelitowym na trasie? Odpowiedzi na te pytania i wiele innych, znajdziesz w tym szkoleniu. „Żywienie w sportach wytrzymałościowych” to 12 godzin nagrań wideo, przegotowanych w oparciu o doświadczenia praktyków oraz solidną wiedzę naukową.

    Szkolenie prowadzą Łukasz Jaśkiewicz, Bartłomiej Pomorski i Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Kontrola łaknienia – poznaj strategie hamujące głód

    Co jeść, żeby nie być głodnym? To pytanie spędza sen z powiem wielu osobom. Nic dziwnego! Głód jest silnym stresorem i położył niejedną dietę. W tym szkoleniu nauczymy Cię, co jeść i robić, żeby zminimalizować uczucie głodu, nawet w czasie niskokalorycznej diety. Przedstawimy dietetyczne i pozadietetyczne strategie wpływania na hormony sytości i głodu, dzięki którym skończysz z wiecznym podjadaniem i wciśniesz się w ubrania o 2 rozmiary mniejsze!

    Szkolenie prowadzą Arkadiusz Matras i Damian Parol 

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Dietoterapia w insulinooporności – szkolenie

    Zagadnienie insulinooporności budzi duże zainteresowanie wśród pacjentów, lekarzy i dietetyków. Wspólne szkolenie Tadeusza Sowińskiego i Damiana Parola szczegółowo omawia kwestie związane z powstawaniem insulinooporności oraz metodami jej kontroli i terapii od strony dietetycznej. W czasie 7 h materiałów wideo dowiesz się, jak powinna wyglądać podaż makroskładników oraz że nawet kolejność produktów jedzonych w czasie posiłku może mieć znaczenie. Ponadto wyjaśnione zostaną mechanizmy powstawania insulinooporności związane z mikrobiomem jelitowym, stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym, lipotoksycznością i „przeładowaniem energetycznym” ustroju. Wszystko to w przystępnej formie dydaktycznej, łączącej wysoki poziom merytoryczny z nierównej jakości humorem.

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00
  • Tłuszcze – z czym to się je?

    Czy masz pewność, co do tego czy:

    cholesterol w jajkach to taki sam, jaki występuje we krwi?

    utlenianie kwasów tłuszczowych to to samo, co spalanie tkanki tłuszczowej?

    nasycone kwasy tłuszczowe powodują miażdżycę?

    kwasy omega 6 naprawdę działają prozapalnie?

    dieta niskotłuszczowa rujnuje gospodarkę hormonalną?

    kwas erukowy zawarty w oleju rzepakowym jest toksyczny?

    W tym wykładzie rozwiejesz wszystkie wątpliwości dotyczące tłuszczów!

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00 0,00
  • Bilansowanie diet wegetariańskich – szkolenie

    Szkolenie obejmuje tematykę bilansowania diet wegetariańskich, w tym diety wegańskiej. Jest to 8 lekcji, łącznie 7 godzin materiału wideo oraz notatki i dodatkowe pliki. Ze szkolenia dowiesz się o założeniach diet roślinnych i ich wpływie na zdrowie, bilansowaniu składników mineralnych i witamin, źródłach oraz znaczeniu poszczególnych makroskładników. Zostaną też poruszone kwestie kontrowersyjne oraz praktyczne, wraz z gotowaniem.  Szkolenie jest poparte aktualną literaturą naukową, która jest udostępniona uczestnikom.

    Szkolenie prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    349,00