Kategoria: Dietetyka kliniczna

  • Dietoterapia w RZS

    Dowiedz się więcej o dietoterapii w Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów (RZS):

    • Jak zapobiegać kacheksji reumatoidalnej? 
    • Jakie są zasady w dietoterapii RZS? 
    • Które produkty nasilają objawy?
    • Czy należy się obawiać kwasów omega-6 w RZS? 
    • Post czy wegetarianizm – jaki model żywieniowy daje najlepsze rezultaty? 

    Szkolenie prowadzi mgr Aleksandra Dziura

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00 99,00
  • Wpływ leków na masę ciała

    Jednym ze skutków ubocznych przyjmowania leków mogą być zmiany w masie ciała – zarówno jej wzrost, jak i spadek. Istnieją też leki, których głównym celem jest wywołanie zmiany wagi, szczególnie jej spadku. Jednocześnie temat ten jest pełen mitów, uproszczeń i niedopowiedzeń.

    Przygotowaliśmy dla Was godzinny materiał, w którym dr Magdalena Obrzut wyjaśnia zależności między farmakoterapią a tyciem i chudnięciem.

    Szczegóły

    Dostępne

    149,00
  • Interakcja leków z żywnością

    Leki wchodzą w liczne interakcje z żywnością, a interakcje te mają istotny wpływ na stan zdrowia pacjentów oraz skuteczność leczenia. Niestety nie wszystkie zależności tego typu są dobrze znane i właściwie rozumiane. Celem tego szkolenia jest przekazanie usystematyzowanej wiedzy na ten temat. Szkolenie prowadzi doktor nauk farmaceutycznych Magdalena Obrzut, znana też jako dr Hashi.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Pakiet: Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej i męskiej

    W tym pakiecie znajdziesz dwa szkolenia: Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej oraz Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej prowadzone przez Dominikę i Jana Tomaszewskich.

    Niepłodność jest rosnącym problemem zachodnich społeczeństw. Przyczyn problemów z płodnością jest wiele, ale niektóre z nich wynikają z diety i stylu życia. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u kobiet i mężczyzn.

    Szczegóły

    Dostępne

    799,00
  • Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej

    Niepłodność jest rosnącym problemem zachodnich społeczeństw. Przyczyn problemów z płodnością jest wiele, ale niektóre z nich wynikają z diety i stylu życia. W około 30% przypadków przyczyna niepowodzeń w staraniu się o dziecko leży w zdrowiu kobiety i bardzo dużo zależy od stylu życia oraz diety. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u kobiet.

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej

    Mężczyźni bywają określani jako „złodzieje płodności” to dlatego, że bardzo często ich problemy ze zdrowiem są pomijane w czasie leczenie niepłodności co znacznie utrudnia i wydłuża starania się pary o dziecko. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u mężczyzn.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Wybór analizatora BIA w praktyce – webinar

    Wybór analizatora składu ciała typu BIA to poważna decyzja i często ogromny stres. W tym webinarze przedstawiamy porównanie analizatorów wszystkich dostępnych marek wraz z narzędziem, które pozwoli wybrać Ci urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb i budżetu.

    Podczas webinaru na żywo dr Magdalena Superson i dr Damian Parol wytłumaczą, na co zwracać uwagę kupując analizator składu ciała do swojego gabinetu.

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej

    Dna moczanowa oraz podwyższone stężenie kwasu moczowego (hiperurykemia) bardzo często występują u pacjentów i są przyczyną dolegliwości bólowych. Sama hiperurykemia zwiększa też ryzyko chorób serca. Na szczęście dobrze zaplanowana dieta może skutecznie obniżać stężenie kwasu moczowego. W tym wykładzie dr Damian Parol opowie o tym, jaką taką dietę przygotować i jak nie nabierać się na popularne mity związane z tą chorobą.

    Szczegóły

    Dostępne

    99,00
  • Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto

    Problemy z funkcjonowaniem tarczycy dotykają nawet 20% populacji, a pacjenci bardzo często szukają pomocy dietetyka. Bardzo słusznie, ponieważ choroby tarczycy często mają związek z nadwagą i chorobami metabolicznymi oraz innymi chorobami związanymi z układem pokarmowym. Jednocześnie Internet pełen jest mitów i przekłamań na temat diety w niedoczynności tarczycy. Dodatkowa kwestią jest interakcja leków z żywnością, która odgrywa szczególną rolę w dietoterapii chorób tarczycy.

    Szkolenie prowadzi Małgorzata Słoma-Krześlak

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Alergia pokarmowa u dzieci

    Alergie pokarmowe stanowią spore wyzwanie dla rodziców i specjalistów z nimi współpracującymi. Jednocześnie coraz więcej rodziców szuka pomocy u dietetyka. W tym szkoleniu Nina Wojtyra opowiada o tym, jak powinna przebiegać współpraca z rodzicami alergika. Dowiesz się z niego m.in. na czym polega diagnostyka alergii pokarmowych, jak współpracować w zespole z innymi ekspertami i na czym polega dieta eliminacyjna oraz rotacyjna.

    Szczegóły

    Dostępne

    449,00
  • Hipoglikemia reaktywna – postępowanie dietetyczne

    Wahania cukru we krwi towarzyszą nam wszystkim. Jednak u niektórych z nas są one drastyczne i utrudniają codziennie funkcjonowanie. Jeśli doświadczasz gwałtownego pogorszenia samopoczucia po posiłkach, to możliwe, że są one związane z hipoglikemią reaktywną.

    Bywa określana jako przypadłość XXI wieku. Często towarzyszy młodym, aktywnym i szczupłym osobom. Jednak ma ona wiele obliczy i różne przyczyny. Może też być objawem PCOS lub wczesnym etapem cukrzycy typu 2. Rozumienie tych zagadnień pozwala dobrać odpowiednie strategie dietetyczne i okiełznać spadki glukozy we krwi.

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    99,00
  • Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka

    Jednym z wyzwań stojącym przed dietetykiem jest znajomość badań laboratoryjnych i podejmowanie na ich podstawie decyzji związanych z bilansowaniem diety pacjenta. W tym szkoleniu dowiesz się do czego służą poszczególne badania krwi i moczu, jak wyglądają wartości referencyjne oraz co oznaczają odchylenia od normy. 

    Szkolenie prowadzi dr Anna Dittfeld – lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Jedna z niewielu osób w Polsce będąca jednocześnie lekarzem i dietetykiem.

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00
  • Badanie składu ciała w praktyce dietetyka

    Badanie składu ciała jest kluczowe w ocenie skuteczności diety – niezależnie od bezpośredniego celu diety: odchudzania, budowy masy mięśniowej, leczenia, czy poprawy wydolności. Jednocześnie analiza składu ciała wymaga odpowiedniego sprzętu i umiejętności. W tym szkoleniu przybliżmy, jakie są dostępne metody składu ciała, jak dobrać odpowiednie urządzenie oraz jak prawidłowo przeprowadzić pomiar przy pomocy analizatora BIA oraz fałdomierzy. Opowiemy też, jakie są zasady działania dostępnych metod analizy składu ciała oraz jakie są przyczyny błędów w czasie pomiarów, przygotowania do badań i podczas interpretacji wyników.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Dietoterapia w insulinooporności – szkolenie

    Zagadnienie insulinooporności budzi duże zainteresowanie wśród pacjentów, lekarzy i dietetyków. Wspólne szkolenie Tadeusza Sowińskiego i Damiana Parola szczegółowo omawia kwestie związane z powstawaniem insulinooporności oraz metodami jej kontroli i terapii od strony dietetycznej. W czasie 7 h materiałów wideo dowiesz się, jak powinna wyglądać podaż makroskładników oraz że nawet kolejność produktów jedzonych w czasie posiłku może mieć znaczenie. Ponadto wyjaśnione zostaną mechanizmy powstawania insulinooporności związane z mikrobiomem jelitowym, stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym, lipotoksycznością i „przeładowaniem energetycznym” ustroju. Wszystko to w przystępnej formie dydaktycznej, łączącej wysoki poziom merytoryczny z nierównej jakości humorem.

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00 349,00
    Promocja do 1 października 2022