Kategoria: Dietetyka kliniczna

  • Dietoterapia w RZS

    Dowiedz się więcej o dietoterapii w Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów (RZS):

    • Jak zapobiegać kacheksji reumatoidalnej? 
    • Jakie są zasady w dietoterapii RZS? 
    • Które produkty nasilają objawy?
    • Czy należy się obawiać kwasów omega-6 w RZS? 
    • Post czy wegetarianizm – jaki model żywieniowy daje najlepsze rezultaty? 

    Szkolenie prowadzi mgr Aleksandra Dziura

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Wpływ leków na masę ciała

    Jednym ze skutków ubocznych przyjmowania leków mogą być zmiany w masie ciała – zarówno jej wzrost, jak i spadek. Istnieją też leki, których głównym celem jest wywołanie zmiany wagi, szczególnie jej spadku. Jednocześnie temat ten jest pełen mitów, uproszczeń i niedopowiedzeń.

    Przygotowaliśmy dla Was godzinny materiał, w którym dr Magdalena Obrzut wyjaśnia zależności między farmakoterapią a tyciem i chudnięciem.

    Szczegóły

    Dostępne

    149,00
  • Interakcja leków z żywnością

    Leki wchodzą w liczne interakcje z żywnością, a interakcje te mają istotny wpływ na stan zdrowia pacjentów oraz skuteczność leczenia. Niestety nie wszystkie zależności tego typu są dobrze znane i właściwie rozumiane. Celem tego szkolenia jest przekazanie usystematyzowanej wiedzy na ten temat. Szkolenie prowadzi doktor nauk farmaceutycznych Magdalena Obrzut, znana też jako dr Hashi.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Pakiet: Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej i męskiej

    W tym pakiecie znajdziesz dwa szkolenia: Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej oraz Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej prowadzone przez Dominikę i Jana Tomaszewskich.

    Niepłodność jest rosnącym problemem zachodnich społeczeństw. Przyczyn problemów z płodnością jest wiele, ale niektóre z nich wynikają z diety i stylu życia. W tym szkoleniu zgromadziliśmy informacje związane z diagnostyką oraz wsparciem dietetycznym płodności u kobiet i mężczyzn.

    Szczegóły

    Dostępne

    799,00
  • Diagnostyka i dietoterapia niepłodności kobiecej

    • Dowiesz się, jakie są przyczyny niepłodności kobiecej
    • Zrozumiesz, jaki wypływ i kiedy ma dieta oraz styl życia
    • Nauczysz się rozpoznawać najczęstsze objawy chorób związanych z niepłodnością
    • Dowiesz się, jak zmodyfikować dietę i jaką wdrożyć suplementację
    • Nauczysz się interpretować wyniki badań hormonalnych i wyciągać z nich wnioski do dalszej dietoterapii

    Szkolenie prowadzą Dominika i Jan Tomaszewscy 

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Diagnostyka i dietoterapia niepłodności męskiej

    • Dowiesz się, jakie są przyczyny niepłodności męskiej
    • Zrozumiesz, jaki wypływ i kiedy ma dieta oraz styl życia
    • Nauczysz się rozpoznawać najczęstsze objawy chorób związanych z niepłodnością
    • Dowiesz się, jak zmodyfikować dietę i jaką wdrożyć suplementację
    • Nauczysz się interpretować wyniki badań hormonalnych i wyciągać z nich wnioski do dalszej dietoterapii

    Szkolenie prowadzą Dominika i Jan Tomaszewscy 

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Wybór analizatora BIA w praktyce – webinar

    • Dowiesz się, które parametry analizatorów typu BIA mają znaczenie w Twojej pracy, a które są marketingową ściemą
    • Poznasz ofertę dostępnych w Polsce analizatorów ze szczególnym uwzględnieniem wiodących marek
    • Nauczysz się, na co zwracać uwagę przy wyborze analizatora tak, żeby nie przepłacać
    • Otrzymasz narzędzie potrzebne do wyboru analizatora z uwzględnieniem swoich potrzeb

    Webinar prowadzą dr Magdalena Superson i dr Damian Parol 

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej

    • Jak powstaje dna moczanowa i co jest przyczyną hiperurykemii
    • Jaka jest rola kwasu moczowego w chorobach serca
    • Jak zbilansować dietę u pacjenta z dną moczanową
    • Jakie są największe mity związane z dietą w dnie moczanowej

    Szkolenie prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    99,00
  • Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto

    • Zrozumiesz patogenezę niedoczynności tarczycy i poznasz podstawy diagnostyki
    • Nauczysz się komponować dietę uwzględniając interakcje leków z żywnością
    • Dowiesz się których produktów naprawdę trzeba unikać
    • Poznasz znaczenie suplementacji w niedoczynności tarczycy

    Szkolenie prowadzi Małgorzata Słoma-Krześlak

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Alergia pokarmowa u dzieci

    • Jaki jest mechanizm alergii pokarmowych
    • Czym różni się uczulenie od alergii i nietolerancji pokarmowych
    • Jak przeprowadzić test prowokacji alergenem
    • Jakie są najczęstsze alergeny
    • Na czym polega dieta rotacyjna i piramidy

    Szkolenie prowadzi Nina Wojtyra 

    Szczegóły

    Dostępne

    449,00
  • Hipoglikemia reaktywna – postępowanie dietetyczne

    • Dowiesz się, jak odróżnić hipoglikemię reaktywną od schorzeń dających podobne objawy
    • Zrozumiesz możliwe przyczyny spadków glukozy we krwi
    • Poznasz typowy profil osoby z hipoglikemią reaktywną
    • Nauczysz się dobierać odpowiednie strategie żywieniowe w zależności od genezy problemu

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    99,00
  • Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka

    • Jak przygotować się do badań krwi i moczu oraz jak unikać błędów przed-laboratoryjnych?
    • Które parametry krwi zależą od diety?
    • Jak wygląda diagnostyka alergii i celiakii?
    • Które parametry mają znaczenie u osób z otyłością, a które u osób niedożywionych?
    • W jaki sposób interpretować odchylenia w wartościach glikemii i gospodarki lipidowej?

    Szkolenie prowadzi dr Anna Dittfeld – lekarka w trakcie specjalizacji z endokrynologii. Jedna z niewielu osób w Polsce będąca jednocześnie lekarzem i dietetykiem.

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00
  • Badanie składu ciała w praktyce dietetyka

    Badanie składu ciała jest kluczowe w ocenie skuteczności diety – niezależnie od bezpośredniego celu diety: odchudzania, budowy masy mięśniowej, leczenia, czy poprawy wydolności. Jednocześnie analiza składu ciała wymaga odpowiedniego sprzętu i umiejętności. W tym szkoleniu przybliżmy, jakie są dostępne metody składu ciała, jak dobrać odpowiednie urządzenie oraz jak prawidłowo przeprowadzić pomiar przy pomocy analizatora BIA oraz fałdomierzy. Opowiemy też, jakie są zasady działania dostępnych metod analizy składu ciała oraz jakie są przyczyny błędów w czasie pomiarów, przygotowania do badań i podczas interpretacji wyników.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Dietoterapia w insulinooporności – szkolenie

    • Dowiesz się, jak powinna wyglądać podaż makroskładników oraz że nawet kolejność produktów jedzonych w czasie posiłku może mieć znaczenie.
    • Poznasz mechanizmy powstawania insulinooporności związane z mikrobiomem jelitowym, stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym, lipotoksycznością i „przeładowaniem energetycznym” ustroju.

    Szkolenie prowadzą wspólnie Damian Parol oraz Tadeusz Sowiński, którzy zapewniają wysoki poziom merytoryczny oraz nierównej jakości humor.

    Szczegóły

    Dostępne

    499,00