Kategoria: Fundamenty dietetyki

  • Podstawy dietetyki sportowej

    • Zrozumiesz podstawy fizjologii wysiłku i przemian energetycznych
    • Nauczysz się bilansować energię i makroskładniki u sportowców
    • Będziesz wiedzieć, jak przeprowadzić skuteczne ładowanie węglowodanów
    • Poznasz kwestie związane z nawodnieniem w czasie wysiłku

    Szkolenie prowadzi dr Damian Parol, który jest praktykującym dietetykiem pracującym ze sportowcami, w tym olimpijczykami i mistrzami świata.

    Szczegóły

    Dostępne

    399,00
    Promocja do 28 listopada 2022
  • Wybór analizatora BIA w praktyce – webinar

    • Dowiesz się, które parametry analizatorów typu BIA mają znaczenie w Twojej pracy, a które są marketingową ściemą
    • Poznasz ofertę dostępnych w Polsce analizatorów ze szczególnym uwzględnieniem wiodących marek
    • Nauczysz się, na co zwracać uwagę przy wyborze analizatora tak, żeby nie przepłacać
    • Otrzymasz narzędzie potrzebne do wyboru analizatora z uwzględnieniem swoich potrzeb

    Webinar prowadzą dr Magdalena Superson i dr Damian Parol 

    Szczegóły

    Dostępne

    199,00
  • Efektywny sen w praktyce

    • Dowiesz się jaki jest wpływ snu na zdrowie
    • Poznasz zależności między snem a dietą
    • Zrozumiesz, jak konstruować dietę i ewentualnie dopierać suplementację wspomagającą sen
    • Otrzymasz praktycznie wskazówki dotyczące higieny snu oraz nieoczywistych aspektów mogących na nią wpływać

    Szkolenie prowadzi Paweł Szewczyk 

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Psychologia dla dietetyka

    • Nauczysz się pracować z pacjentem z silnym oporem i dowiesz się, jak wesprzeć go w wypracowaniu rozwiązań dopasowanych do jego realnych możliwości i sytuacji życiowej
    • Opanujesz podstawy dialogu motywującego, który pozwoli Ci osiągać pożądane i trwałe efekty u swoich pacjentów
    • Nauczysz się tak prowadzić terapię, aby w jej toku pacjent nabywał m.in. takie umiejętności, jak: asertywność, elastyczność poznawcza, stawianie granic, analiza i wyciąganie wniosków z doświadczeń, rozpoznawanie i zmiana niewspierających myśli i przekonań

    Szkolenie prowadzi Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Etyka i bezpieczeństwo a skuteczność w zawodzie dietetyka

    • Jak pogodzić ryzykowne cele pacjentów z pracą w warunkach komercyjnych?
    • Kto nadzoruje prace dietetyka w Polsce?
    • Gdzie znaleźć kodeks etyki zawodowej dietetyka?

    Szkolenie prowadzi dr Magdalena Superson

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Racjonalne odchudzanie

    • Od czego zależy sukces w odchudzaniu?
    • Jak układać diety, które będą jednocześnie sycące i sprzyjać redukcji masy ciała?
    • Kiedy i w jakim stopniu nasze ciało adaptuje się do niskiej podaży kalorii?
    • Jak często robić przerwy od diety i ile powinny trwać?
    • W jaki sposób monitorować postępy w redukcji?
    • Kiedy i jak zakończyć redukcję?

    Szkolenie prowadzą Tadeusz Sowiński i Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Węglowodany – z czym to się je?

    • Od czego zależy zapotrzebowanie na węglowodany?
    • Czy węglowodany mogą przekształcić się w tkankę tłuszczową?
    • Czy organizm może wyprodukować glukozę z tłuszczów?

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Białka – z czym to się je?

    • Czy białko może zamienić się w tkankę tłuszczową?
    • Jakie jest zapotrzebowanie na białko?
    • Czym jest dźwignia białkowa i jak ją wykorzystać w praktyce?

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Badanie składu ciała w praktyce dietetyka

    Badanie składu ciała jest kluczowe w ocenie skuteczności diety – niezależnie od bezpośredniego celu diety: odchudzania, budowy masy mięśniowej, leczenia, czy poprawy wydolności. Jednocześnie analiza składu ciała wymaga odpowiedniego sprzętu i umiejętności. W tym szkoleniu przybliżmy, jakie są dostępne metody składu ciała, jak dobrać odpowiednie urządzenie oraz jak prawidłowo przeprowadzić pomiar przy pomocy analizatora BIA oraz fałdomierzy. Opowiemy też, jakie są zasady działania dostępnych metod analizy składu ciała oraz jakie są przyczyny błędów w czasie pomiarów, przygotowania do badań i podczas interpretacji wyników.

    Szczegóły

    Dostępne

    299,00
  • Witamina D i K w detalach

    Witamina D i K są przedmiotem licznych dyskusji i kontrowersji. Wykład ten przygotowany jest w celu lepszego zrozumienia tych witamin. Ich wpływu na zdrowie, metabolizm, wzajemne oddziaływanie i badanie statusu odżywienia. Z tego wykładu dowiesz się o znaczeniu witaminy D i K, rekomendowanych dawkach i czy ich łączenie w czasie suplementacji jest konieczne.

    Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Kontrola łaknienia – poznaj strategie hamujące głód

    •  W tym szkoleniu nauczymy Cię, co jeść i robić, żeby zminimalizować uczucie głodu, nawet w czasie niskokalorycznej diety.
    • Przedstawimy dietetyczne i pozadietetyczne strategie wpływania na hormony sytości i głodu, dzięki którym skończysz z wiecznym podjadaniem i wciśniesz się w ubrania o 2 rozmiary mniejsze!

    Szkolenie prowadzą Arkadiusz Matras i Damian Parol 

    Szczegóły

    Dostępne

    599,00
  • Tłuszcze – z czym to się je?

    WAŻNE: szkolenie ostatnio zostało zaktualizowane!

    Czy masz pewność, co do tego czy:

    • cholesterol w jajkach to taki sam, jaki występuje we krwi?
    • utlenianie kwasów tłuszczowych to to samo, co spalanie tkanki tłuszczowej?
    • nasycone kwasy tłuszczowe powodują miażdżycę?
    • kwasy omega 6 naprawdę działają prozapalnie?
    • dieta niskotłuszczowa rujnuje gospodarkę hormonalną?
    • kwas erukowy zawarty w oleju rzepakowym jest toksyczny?

    W tym wykładzie rozwiejesz wszystkie wątpliwości dotyczące tłuszczów! Wykład prowadzi dr Damian Parol

    Szczegóły

    Dostępne

    49,00
  • Bilansowanie diet wegetariańskich – szkolenie

    Ze szkolenia dowiesz się:

    • o założeniach diet roślinnych i ich wpływie na zdrowie
    • bilansowaniu składników mineralnych i witamin
    • źródłach oraz znaczeniu poszczególnych makroskładników.

    Zostaną też poruszone kwestie kontrowersyjne oraz praktyczne, wraz z gotowaniem.  Szkolenie jest poparte aktualną literaturą naukową, która jest udostępniona uczestnikom.

    Szkolenie prowadzi dr Damian Parol. Damian obronił pracę doktorską nt. diety wegańskiej u sportowców i ma wieloletnie doświadczenie w pracy z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

    Szczegóły

    Dostępne

    349,00